Womanitee Στρογγυλή Τράπεζα του Thessaloniki Regional Forum με θέμα:
“Όταν Γυναίκες του Επιχειρείν συναντούν Γυναίκες στην Πολιτική”
Mε τη συμμετοχή Ελληνίδων Επιχειρηματιών και Γυναικών με πολιτικά αξιώματα στις χώρες των Βαλκανίων
Με σκοπό την προώθηση της Γυναικείας Ηγεσίας αλλά και την ανάδειξη των θεμάτων που συνδέουν τις γυναίκες του επιχειρηματικού κόσμου με τις γυναίκες της πολιτικής σκηνής, το Womanitee διοργάνωσε, στα πλαίσια του 2ου Thessaloniki Regional Forum στρογγυλή τράπεζα με θέμα “Όταν Γυναίκες του Επιχειρείν συναντούν Γυναίκες στην Πολιτική”.
Στη στρογγυλή τράπεζα, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνδιοργάνωση της ΚΕΔΕ με την Apson, συμμετείχαν διακεκριμένες προσωπικότητες από τους χώρους της πολιτικής σκηνής και της επιχειρηματικότητας τον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων.
Ελληνίδες Επιχειρηματίες και γυναίκες με πολιτικά αξιώματα σε χώρες των Βαλκανίων μίλησαν για την προσωπική τους επαγγελματική πορεία, για τους νέους, υψηλούς επαγγελματικούς τους στόχους αλλά και τα προβλήματα που καθημερινά συναντούν στην προσπάθεια να διεκδικήσουν ή να υπερασπιστούν υψηλά αξιώματα.
Οι πολιτικοί των Βαλκανίων που έλαβαν μέρος στη στρογγυλή τράπεζα –την οποία συντόνισε η επικεφαλής του Womanitee Δρ. Αναστασία Ψωμιάδη– ανάμεσά τους οι Mimi Kodheli (Πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Αλβανικού Κοινοβουλίου, τ. Υπουργός Άμυνας), Milica Ristovic-Krstic (Πρέσβειρα Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην Ελλάδα) και Ardiana Hobdari ( πρέσβειρα της Αλβανίας στην Ελλάδα) εξέφρασαν την επιθυμία δημιουργίας δεσμών συνεργασίας των επιχειρηματιών της χώρας τους με τις γυναίκες του Womanitee.
Οι Ελληνίδες επιχειρηματίες, με επικεφαλής την Ιουλία Χαϊδά, Αντιπρόεδρο της IKTINOS Hellas S.A. και από τις πρώτες γυναίκες που πίστεψαν στο όραμα του Womanitee (μέλος του advisory board από τη σύστασή του), δήλωσαν τον ενθουσιασμό τους για την προοπτικής σύνδεσης, networking και συνεργασιών με τις επιχειρηματίες των Βαλκανίων.
Οι Αργυρή Κατωπόδη (Luxury Hospitality business owner), Ναταλία Θεοδούλου (Σύμβουλος Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας), Ρωξάνη Μπέη (Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας και του UCLG – International Forum), Ριάννα Χάιτα (CEO E-Business Clusters & Oceanus Training), Κατερίνα Ιωακείμ (CEO & Founder Coverstory.gr), Γιώτα Ζωγραφάκη (Marketing Professor & Business Coach), Γαβριέλλα Αναγνωστοπούλου (project manager ENVOLVE entrepreneurship) και Στέλλα Κάσδαγλη (συνιδρύτρια του Women On Top) δεσμεύτηκαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση των εμποδίων που βρίσκουν στην επαγγελματική τους πορεία οι γυναίκες σήμερα.
Σημείο αναφοράς ήταν τα κοινά στοιχεία των δυσκολιών που συναντούν στην καθημερινότητά τους τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι γυναίκες με σταδιοδρομία στην πολιτική σκηνή.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες κυριότερες αιτίες των χαμηλών δεικτών εκπροσώπησης των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και σε νευραλγικά διοικητικά πόστα του επιχειρηματικού κόσμου είναι οι παραδοσιακοί ρόλοι και τα στερεότυπα των φύλων, η έλλειψη υποστήριξης των γυναικών και των ανδρών για την εξισορρόπηση των ευθυνών με την εργασία και οι διαδεδομένες πολιτικές και εταιρικές κουλτούρες.
Έγινε η αρχή
Η στρογγυλή τράπεζα της Θεσσαλονίκης ήταν ουσιαστικά η έναρξη της Πανελλήνιας Διαβούλευσης που διοργανώνει η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την APSON με θέμα « Πώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα υποστηρίξει τις Γυναίκες στην Πολιτική».
Θα ακολουθήσουν στρογγυλές τράπεζες σε πολλά σημεία της χώρας, σε μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και την περιφέρεια. Τα αποτελέσματα κάθε φορά θα καταγράφονται, θα επεξεργάζονται από το Womanitee board και θα γίνονται ενέργειες για την εφαρμογή και υλοποίησή τους ώστε να ξεπεραστούν τα πιο σημαντικά από τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες καθημερινά τόσο στην πολιτική όσο και στην επιχειρηματικότητα.
To όραμα του Womanitee:
«Να γίνει ένα παγκόσμιο δίκτυο, που συμπράττοντας η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τους φορείς της γυναικείας επιχειρηματικότητας, να χτίζει επιχειρηματικές και κοινωνικές γέφυρες μεταξύ των γυναικών που επιχειρούν ξεκινώντας από τις τοπικές κοινωνίες».