Της Μαρίας Ακριβού
Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, ήταν μέχρι πρότινος ένα θέμα στο οποίο ελάχιστοι έδιναν τη δέουσα σημασία και κυρίως οι ίδιες οι επιχειρήσεις που τοποθετούσαν στις θέσεις ευθύνης άνδρες με το σκεπτικό ότι οι γυναίκες δεν θα ήταν το ίδιο ανταγωνιστικές και αποτελεσματικές. Τα στερεότυπα έχουν καταρριφθεί, ως ένα βαθμό, ενώ σύμφωνα με επίσημες έρευνες όσες εταιρείες διευθύνονται από γυναίκες καταγράφουν καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με εκείνες που διοικούνται από άντρες.
Πρωτίστως οι μεγάλες πολυεθνικές έχουν αντιληφθεί ότι τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν όταν στη διοίκηση συνυπάρχουν άνδρες και γυναίκες στελέχη, με διαφορετικό τρόπο σκέψης και διαφορετικές δεξιότητες, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επίτευξης των εταιρικών στόχων, είναι τεράστια.
Αντιλαμβανόμενη τη σημασία των γυναικών μάνατζερς στους κόλπους των επιχειρήσεων, για πρώτη φορά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση κάθεται στο ίδιο τραπέζι και δίνει τα χέρια με τους Πανελλήνιους Φορείς της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας αλλά και με κάθε φορέα και μονάδα για την προώθηση της γυναίκας στο επιχειρείν, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις και υλοποιώντας προγράμματα ανάλογα με τις ανάγκες και τη φυσιογνωμία των τοπικών κοινωνιών.
Τα κέντρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας – womanitee, προέκυψαν από την Πανελλήνια Διαβούλευση της ΚΕΔΕ, με θέμα «Πώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα Υποστηρίξει τις Γυναίκες στο Επιχειρείν» ως πρωτοβουλία του Προέδρου της και Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και έχουν θέσει ως στόχο τη δημιουργία ίσων ευκαιριών στην αγορά εργασίας.
Η Αναστασία Ψωμιάδη με τον Περιφεριάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη
“Πρόκειται για τα πρώτα κέντρα της Ελλάδος που υποστηρίζουν τις Γυναίκες στο Επιχειρείν. Σε συγκεκριμένο χώρο που παρέχεται από το Δήμο θα λειτουργεί help desk και business hub επιχειρηματικών υπηρεσιών για γυναίκες που επιθυμούν να επιχειρήσουν ή επιχειρούν ήδη, το οποίο θα παρέχει τις κατάλληλες υπηρεσίες συμβουλευτικής, καθοδήγησης, ανάπτυξης, προώθησης, εκπαίδευσης, χρηματοδότησης και δικτύωσης” εξηγεί στον “Φ”, η Αναστασία Ψωμιάδη, επικεφαλής Κέντρων Γυναικείας Επιχειρηματικότητας ‘womanitee”, Ιδρύτρια και Πρόεδρος της APSON CSR.
Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι τα κέντρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας προετοιμάζουν το έδαφος ώστε όλα τα δίκτυα και οι φορείς που συμμετείχαν στην Πανελλήνια Διαβούλευση ή ακόμη και οι τοπικοί φορείς και επιμελητήρια να δραστηριοποιηθούν στον τομέα που εξειδικεύονται και να παρέχουν στα μέλη τους ή και σε νέα μέλη υπηρεσίες.
Κάθε γυναίκα που επιχειρεί ή επιθυμεί να κάνει ένα νέο επαγγελματικό βήμα στη ζωή της, επιχειρηματίες, εργαζόμενες, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες με το δικό τους γραφείο, γυναίκες – μεσαία ή υψηλόβαθμα στελέχη σε θέσεις ευθύνης, γυναίκες που έχουν κάποια ιδέα για ένα νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα, γυναίκες start uppers, μία ομάδα γυναικών που μετά τα 45 έτη μπορεί να βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας, καθώς και γυναικείοι συνεταιρισμοί έχουν μια θέση στο womanitee.
Η κα Ψωμιάδη τονίζει πως αφού γίνει η καταγραφή της κατάστασης στην οποία βρίσκονται επαγγελματικά, αποκομίζουν οφέλη όπως Κατανόηση της έννοιας της αυτό-απασχόλησης, Οργανωτικές ικανότητες, Επικοινωνιακές ικανότητες , Αυτοπεποίθηση, ανάληψη ρίσκων, αντιμετώπιση αντιξοοτήτων, Ικανότητες συνεργασίας, Θέσπιση στόχων και σωστή διαχείριση χρόνου , Δέσμευση στην εταιρική υπευθυνότητα, καθοδήγηση για ίδρυση επιχειρήσεων ακόμη και χρηματοδότηση ή πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Όσο για το κόστος συμμετοχής αυτό είναι μηδενικό, καθώς φιλοδοξεί να είναι μία παροχή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τις γυναίκες.
“Μαθαίνουν να εργάζονται με μεθοδικότητα για τη διατήρηση της επιχείρησής τους , να διαφημίζουν και να λανσάρουν το προϊόν ή την υπηρεσία τους , να κάνουν εμπορικές συναλλαγές και διαπραγματεύσεις, να ισορροπούν την επαγγελματική με την επιχειρηματική τους ζωή” λέει χαρακτηριστικά η κα Ψωμιάδη.
Υπενθυμίζει πως το μοντέλο που είχε αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια για το ρόλο της γυναίκας δεν είναι λειτουργικό ούτε για την ίδια ούτε για την οικογένειά της ούτε για την κοινωνία. Πόσο μάλλον για το ελληνικό κράτος! Οι τεχνολογικές εξελίξεις, ο καταιγισμός πληροφοριών η πρόσβαση στα παγκόσμια δρώμενα άνοιξε το μυαλό των γυναικών καθώς έχουν περισσότερες προσλαμβάνουσες αλλά και περισσότερες ευκαιρίες για να υποστηριχθούν στα επαγγελματικά βήματά τους. Ωστόσο, αφορμή για τη στροφή της γυναίκας στο επιχειρείν στάθηκε, σύμφωνα με την κα Ψωμιάδη η οικονομική κρίση που συντέλεσε στον επαναπροσδιορισμό των αξιών και των συνθηκών που επικρατούν την εργασία, την οικογένεια, την κοινωνία.
Με λύπη της βλέπει πάντως ότι το ποσοστό των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις, είτε πολιτικές είτε επαγγελματικές, αλλά και σε επίπεδο επιχειρηματικής δραστηριοποίησης παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό. Για να αλλάξουν τα δεδομένα απαιτείται διαμόρφωση νομικού και θεσμικού πλαισίου καθώς και πρακτικών που υποστηρίζουν τον πολλαπλό ρόλο της γυναίκας σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η παράταση λειτουργίας των παιδικών σταθμών και η λειτουργία τους σε ωράριο λειτουργίας εμπορικών κέντρων, η δημιουργία κέντρων φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών μετά το πέρας των σχολικών τους υποχρεώσεων, η δημιουργία ειδικού μητρώου συνεργατών για τη φύλαξη παιδιών και τη φροντίδα ηλικιωμένων, ασθενών και ευπαθών ατόμων, θα έδιναν σημαντική ώθηση στα επαγγελματικά τους “φτερά”.
“Όραμά μας είναι το womanitee να καταστεί ένα παγκόσμιο πρόγραμμα που συνδέει – γεφυρώνει τις γυναίκες ξεκινώντας από τις τοπικές κοινωνίες. Πρακτικά ο στόχος είναι η ίδρυση κέντρων Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και η υιοθέτηση του προγράμματος από τους Δήμους όλης της χώρας με την αρωγή των Υπουργείων καθώς και η ενίσχυσή του με τη συμμετοχή εταιρειών-επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους” καταλήγει η κα Ψωμιάδη.
*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος
πηγή: mariaakrivou.gr